NEW DETACHED HOUSE, BRAMHALL, STOCKPORT
This house was designed for a longstanding developer client to sell. The vacant corner site, in a very sought after area, is within a conservation area. Following meetings with the local authority conservation team it was clear that a contemporary property, as opposed to a pastiche of surrounding properties, would receive planning support. The design combines a range of traditional materials (brick, render, blue slate), with contemporary details and features (GRP fasicas, soffits and banding along with anthracite aluminium windows. The house is currently under construction (May 2016) with the developer opting for a timber frame construction.
YORKSHIRE CHILDREN'S CENTRE, HUDDERSFIELD
This exciting new project has recently been granted planning permission. The brief was to provide additional facilities to the very successful Yorkshire Children's Centre. The extension was to be located in a large void to the side of the existing listed building. The design references the existing building without trying to copy it. Regimented window patterns not only compliment the existing building but also characterise the adjacent railway lines. The sympathetic use of modern industrial materials and local ashlar stone work well within this setting. This project is now currently attracting funding prior to a start on site.
NEW HOUSE, HUDDERSFIELD
This house is very much at the design concept stage. The house is a replacement dwelling in a rural location with extension views. The concept is to harmonise within the setting by using natural and rustic materials. The walls will be a combination of open jointed stone walling to reference rural field walls, with rough sawn timber vertical boarding to echo the rural surroundings. The roof is shown as zinc to reference materials commonly seen on agricultural buildings. The house is built into the natural banking to minimise its impact, and benefits from an integrated balcony to maximise the aspect.
EXTENSION TO HOUSE, HUDDERSFIELD
Our brief with this project was to completely overhaul a traditional stone house, constructed circa 20 years ago. The client was very keen to introduce contemporary elements within an extension, which would then be utilised to re- energise the house appearance. A large social first floor terrace area doubles as the roof for the extension. The use of large glazed areas and contemporary GRP window/door surrounds complimented by colour matched render wall areas promotes a house with strong design influences. Internally the house has been completely remodelled with two storey spaces naturally illuminated with large areas of glazing. This project is due to start the Summer of 2016.
EXTENSION TO HOUSE, HIGHBURTON
The brief with this project was to design an extension which would allow the clients to better relate to their raised rear garden. The extension provides a new entrance into the existing house. The new ground floor will provide new shower room and utility accommodation, with a staircase leading upto a light and spacious garden room. The clients were keen to explore a contemporary approach which would work with their existing house. The use of timber cladding, overhanging flat roof, zinc lean to roof and large areas of glazing all help to promote this aesthetic.
LEISURE FACILITY, BIRKENSHAW
The client is proposing to take advantage of the permitted development rights for private swimming and leisure facilities. The proposal within the rear garden houses pool and associated facilities. The design due to the planning limitations had to not exceed 4.0 metres in height, which we took advantage of to create a contemporary zinc low pitch roof. The building follows the line of the site boundaries to create a private internal courtyard, with large glazed sliding doors providing a light and spacious facility. The rear walls back onto agricultural land, which has encouraged us to specify a rough sawn boarded finish. The courtyard walls are render to promote the contemporary approach. We have also been asked to explore a smaller scale version with a similar theme to allow the client to make an informed decision prior to finalising construction drawings.
EXTENSION TO EXISTING BUNGALOW, HUDDERSFIELD
The clients brief was to extend their property to provide a large open kitchen/ dining / lounge, along with ancillary accommodation. The property also lack a recognised entrance. The main extension projects in a gabled form with large glazing areas looking into the garden. We have introduced rendered walling (the house is all stone), to break up the uniformity and to update the aesthetic. The smaller porch extension echoes the design of the main extension to unify the house as a whole.
DEVELOPMENT OF FARM BUILINDGS TO NEW DWELLINGS, FULSTONE
The site is a collection of old farm buildings, piggery and yard area. The proposals are to demolish the existing buildings to allow a formation of a courtyard development of 4No dwellings. The site is set in greenbelt and the scheme called for a design that would sit into its surrounding without sprawling into the countryside. The dwellings are built of natural stone with a farm vernacular to the detailing and roofscapes.
NEW HOUSE, HONLEY, HOLMFIRTH
The client had previously obtained planning permission to replace his existing bungalow. However, the client's brief was not fully adhered to, and we were subsequently commissioned to re-design the house. The client preferred a traditional design which would make full use of the panoramic views to the rear. The house with its ashlar stone details, traditional forms and materials, benefits from larger glazed areas and cantilevered balconies to the rear taking full advantage of the open aspect. This project is due to start on site in Summer 2016.
14 NEW HOUSES, HUDDERSFIELD
This project is at concept stage. The clients are keen to provide a development of unique, contemporary and energy efficient dwellings. Our design takes advantage of the site which has extensive views. The properties all have integrated balconies with strong architectural themes and detailing to provide an exciting new development for Huddersfield. The use of ashlar stone panels, light rendering, slate roofs and GRP / aluminium detailing offers a bold aesthetic which blends up to date architecture with traditional methods. This should be presented to the planners in the Summer of 2016.
28 NEW DWELLINGS, MELTHAM, HOLMFIRTH
We were commissioned by a local house builder to provide layouts and designs for this large residential site. The developers strive to construct excellent quality homes, mixing traditional with individual contemporary elements to set them apart from the competition. This was our brief and we have designed 8 No. house types ranging from 1000 sqft terraces to 2,400 sqft 5 bedroom detached dwellings. The planning application is currently being considered by the local authority who are recommending the designs for approval (May 2016). We have now been commissioned to prepare full working drawings for the 28 houses, with a start on site due in the Summer of 2016.
NEW HOUSE, WILMSLOW
This house has recently been granted planning permission in this highly desirable location. Surrounded by large houses, the site was formally occupied by a modest detached house. The approved house is circa 8,000 sqft over 3 levels and will offer a combination of contemporary and traditional design features. It is proposed to construct the house from timber frame. The project commenced on site in April 2016.
HOUSING DEVELOPMENT HONEY HEAD LANE, HONLEY
The completion of this housing development entailed re planning the site area and forming new house types for the existing plots. The dwellings are 5 Bedroom family homes built in natural stone with natural stone detailing. All the plots have private gardens with parking to the front. This is the final stage of a large housing development