NEW DETACHED DWELLING, BRIGHOUSE (2016)
We obtained planning permission for a client to demolish an existing bungalow, and construct 2 No. contemporary houses. The clients were to live in one of the houses with the other built to sell. Our brief was to design properties that will have a positive impact on the streetscene with contemporary features and materials. This has been achieved by a cantilevered glazed entrance and stairway, with individual window forms following the lines of the gable verge details. Internally light and space were the key requirements. Large areas of glazing and a ridge roof window flood the main internal areas with natural light.
NEW HOUSE, ALWOODLEY, LEEDS (2010)
Our client purchased the site with permission to demolish the existing derelict house. The brief was to design a large six bedroomed property with a subtle blend of ashlar stone blocks and render, creating a contemporary property. The use of large areas of aluminium glazed windows punched into the walling along with the projecting bays help model the front elevation enhancing the modern approach. The approach is carried through with strong, simple detailing and complimentary external landscaping.
CONVERSION OF FARMHOUSE AND BARNS TO 7 DWELLINGS, THURLSTONE, SOUTH YORKSHIRE (2005)
This project located on the outskirts of the rural village of Thurlstone, involved the renovation of an existing farmhouse along with the conversion of six barns. The stone built conversions were sympathetically carried out and created a range of 3,4 and 5 bedroomed properties. Each property was individually treated, some with traditional interiors, and some with a more contemporary approach. The completed scheme demonstrates a successful conversion project that sits harmoniously within the rural landscape.
CONVERSION OF SCHOOL TO 13 DWELLINGS, ALMONDBURY, HUDDERSFIELD (1997)
This project involved converting an existing school that had remained empty for a number of years. The proposals, within a conservation area, removed the central assembly hall to create a courtyard, with the surrounding class rooms converted into a range of 2, 3 and 4 bedroom properties. Demolition of the internal walls unearthed large areas of glazed brickwork. These bricks were carefully removed, cleaned up and incorporated within the design of the courtyard walling at high level. The completed project was well received and was shortlisted in the RIBA housing awards.
4 No. NEW DETACHED DWELLINGS, HONLEY, HOLMFIRTH (2014)
We were commissioned by a local builder/developer to design a grouping of large detached dwellings on a site occupied by a dated, sprawling bungalow. The brief was to obtain planning permission for 4 No. 2,500 to 3,500 sqft traditional and individual stone houses. We successfully gained the necessary approvals and from there completed full working drawings to enable the developer to construct the properties
NEW HOUSES, ALMONDBURY, HUDDERSFIELD (2008)
The existing site within a conservation area in Huddersfield housed a property not known for its design standards. Indeed the local authority was so eager to see it demolished, permission was granted for two in it's place. The designs for both properties combined traditional stone features along with contemporary detailing. Both houses make use of the sloping site, with varying roof heights and internal levels typical of the area. Large areas of glazing take advantage of the orientation of the properties, and two years on the houses are well established within the context of the conservation area.
5 BARN AND FARM CONVERSIONS, RIPPONDEN (FINISHED 2014)
This project proved to be a very challenging scheme due to the exposed location. The existing farmhouse and barns were converted and extended to provide 5 No houses ranging from 3 to 5 bedrooms. Working with the existing forms ensured the houses where quirky, whilst offering light and spacious accommodation which exploited the extensive, panoramic views.
NEW FAMILY HOME. SKELMANTHORPE (2010)
This new house was built on the site of an old Bungalow with large gardens. Our client's brief was to design a new large family home that took advantage of the site and its open aspect. The design had to blend the contemporary feel with the use of traditional materials to create a distinctive dwelling. The finished house comprised a large Kitchen Living Dining Area that opened up onto the extensive garden and became the focal point of the house. At ground floor there was also a Double integral Garage, Living Room with fireplace, Sun Lounge, W.C. and Cloaks. The First Floor accommodated a Master Bedroom with En-suite, Family Bathroom, Study and a further 3No Double Bedrooms.